Swing thoughts….
Hoe kun je ze echt nuttig voor je laten werken?
In dit artikel wil ik graag wat vertellen over het fenomeen swing thoughts. Gedachten waar we als golfers tijdens het spelen best vaak mee bezig zijn. Maar de vraag is, werken ze en hoe maak je echt nuttig?
Okay, dus je hebt een bepaalde swinggedachte gevonden die super goed werkt. Wat het ook mag zijn: ‘meer naar buiten zwaaien, borst over de bal of de club releasen’, het lijkt erop dat deze swinggedachte ervoor zorgt dat je iedere bal perfect raakt. Na het spelen kom je thuis, clubs in de schuur en je denkt dat je het helemaal gevonden hebt, je weet nu echt hoe het moet. Maar dan, tijdens de eerstvolgende ronde ben je het helemaal kwijt, Help! Tijdens de swing voel je het ineens niet meer. Of je voelt het wel maar de bal doet niet meer wat hij de vorige ronde wel deed toen het nog wel werkte. Dat heerlijke gevoel is ineens compleet verdwenen. Tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe swinggedachte?
Maar wat is hier nu eigenlijk gebeurd? Hoe kan het nou gebeuren dat iets wat de vorige keer zo goed werkte ineens verdwenen is? Om dit te beantwoorden moeten we eerst de waarheid onder ogen zien: swinggedachten veranderen geen golfswings!
Welke swing je ook hebt meegenomen naar de baan, je gaat de club echt niet anders zwaaien door erover na te denken! Voor iedereen die ervan overtuigd is dat de swinggedachte je swing echt heeft verbeterd, zal dit misschien een bittere pil zijn. om te slikken. Maar helaas, het idee dat een swinggedachte je swing kan veranderen, is een van de grootste mythes in golf. Was dat namelijk wel zo, dan zouden we immers maar een nieuwe gedachte hoeven te bedenken die direct ook weer zou werken. Om dit te bewijzen dat gedachten niet het grote verschil maken, moet je jezelf maar eens opnemen op video waarbij je twee swings maakt met twee verschillende swinggedachten. Beoordeel vervolgens zelf of je het verschil kunt zien. Hoogstwaarschijnlijk ben je teleurgesteld.
Maar als swinggedachtes geen golfswings niet veranderen, wat doen ze dan wel? Uiteindelijk kan een swinggedachte voor je werken omdat hij je tot rust kan brengen. Het geeft je geest iets om op te focussen waardoor de werkelijke kracht achter je beweging, je onderbewustzijn, vrij en duidelijk ongehinderd zijn gang kan gaan met het organiseren van een bepaalde vaardigheid. In ons geval de golfswing. In veel opzichten werkt een swing- gedachte als een soort placebo, waardoor we wel denken dat we de golfswing bewust beheersen, maar er eigenlijk het tegenovergestelde mee doen. Dit wil echter niet zeggen dat een swinggedachte helemaal nooit werkt. Veel tourspelers hebben namelijk ook swing- gedachten maar zelden zijn dat technische gedachten over de techniek van de beweging. Vaak gaat het om bepaalde aandachtspunten die ervoor moeten zorgen het onderbewustzijn rustig te houden.
Maar waarom werken sommige swinggedachten dan ineens niet meer? Misschien proberen we wel teveel om ze te implementeren of misschien is een bepaalde swinggedachte niet interessant genoeg meer om je onderbewustzijn rustig te houden.
Hoe dan ook, onze gemoedstoestand verandert van kalm naar onrustig en dit voelt aan als verlies van controle. De golfswing lijkt ineens weer ingewikkeld. En nu dan? Betekent dit dat je swinggedachten voor altijd moet vermijden? Absoluut niet! Maar het is zeker de moeite waard om ze op de volgende drie manieren anders te gaan gebruiken:
1.Maak de gedachte holistisch: van toepassing op de hele golfswing. Probeer te denken aan dingen als balans, ritme of tempo. Deze elementen van de golfswing zijn super swinggedachten want ze kunnen je onderbewustzijn niet alleen stabieler maken maar ook kalmeren tijdens het spelen!
2. Stop met swinggedachten die moeten dienen om je beweging te veranderen. Gebruik swinggedachten als aandachtspunten om je rustig te houden tijdens de ronde. Want we weten maar al te goed dat teveel gedachten tijdens het spelen je natuurlijke ritmes verstoren.
3. ‘Technische’ swinggedachten beperken tot gebruik op de driving-range. En alleen dan wanneer je actief bezig bent met het veranderen van bepaalde dingen in je swing. Op de range hebben swinggedachten, zonder de afleiding van doel en druk, een kans om te werken.
Zo kunnen swinggedachten pas echt effectief worden!
Veel speelplezier, groeten Thomas