Thom’s Tips

Hoe hoog tee je de bal op met een driver?

Wat is de juiste tee hoogte?

Wij krijgen nogal eens de vraag tijdens lessen: “Hoe hoog moet ik nou eigenlijk de bal opteeën met de driver?” Een goeie vraag, laten we daar eens iets dieper op ingaan.

Want de juiste teehoogte is heel belangrijk om de maximale afstand te kunnen slaan. Niet alleen is een lekkere drive erg prettig, er is ook een harde overeenkomst tussen drive afstand en handicap. Maar voor vele golfers misschien nog belangrijker, toenemende leeftijd maakt het meestal niet gemakkelijker meer swing snelheid te maken. Daarom des te belangrijker om de andere factoren zoveel mogelijk te optimaliseren.

De hoogte van opteeën heeft veel invloed op de afstand die de bal kan afleggen. Voor iedere golfer is de balvlucht afhankelijk van drie factoren:

  • Hoe snel vertrekt de bal,
  • Onder welke hoek de bal vertrekt,
  • Hoeveel backspin heeft de bal (iedere drive heeft backspin).

Voor de meeste van ons geldt dat (te) laag opteeën misschien wel voor een prima balsnelheid zorgt, maar ook voor een te lage hoek van vertrek en vaak meer dan optimale backspin op de bal. Hierdoor verliest u onder normale omstandigheden (geen keiharde fairway) flink wat afstand! Met gemak 10 tot 20 meter per keer!

Invalshoek

Meestal is het zo dat bij laag opteeën de bal meer neerwaarts geraakt zal worden. Hierdoor raakt u de bal lager dan optimaal op het clubblad en zo heeft u twee van de drie factoren in uw nadeel. Backspin meestal te hoog, vertrekhoek te vlak/laag…

Om de bal voldoende hoog te lanceren, met de juiste hoeveelheid aan backspin (niet teveel maar ook niet weinig) wilt u met de de driver de bal in de upswing raken. Dat betekent dat u de bal dus na het laagste punt van de arc van de swing wilt raken. Dit is dan ook de reden dat u qua balpositie de bal onder uw linker sleutelbeen wilt leggen.

Op het moment dat u de bal raakt wilt u eigenlijk het liefst de bal iets hoger op het blad raken dan het optische midden. Dit bevordert zowel de vertrekhoek als de backspin op de drive. De bal vertrekt hoger (zie tabel hieronder) met gemiddeld minder backspin. Twee factoren die bijdragen aan uw maximale afstand!

Hit it in the up!

Dus als u de bal hoger opteet, dan is het gemakkelijker om de bal meer in de up-swing te raken. Er ontstaat dan namelijk meer ruimte om de bal in de omhooggaande beweging te kunnen raken. Het gevolg is een drive met minder spin en een hoger launch met meer afstand. Mits u de bal op de juiste plek raakt uiteraard, dat dan weer wel…

Onlangs heeft het onafhankelijke testpanel MyGolfSpy een onderzoek gedaan naar het verschil tussen laag (1.27 cm) en hoog opteeën (3.81cm). Hieronder hun bevindingen waarin duidelijk te zien is dat laag opteeën zeker geen voordelen heeft.

Droogshampoo

Om meer kennis te krijgen over uw impact moment en de invloed van teehoogte kunt u dit op de volgende manier trainen. Spuit droogshampoo op het clubblad zodat de afdruk goed zichtbaar wordt. Tee eerst 3 ballen extra laag op en kijk waar op het clubblad de bal geraakt wordt. Daarna nog een keer 3 met een hogere tee. Check bij iedere drive vooral de hoogte van de balvlucht.

Vragen? Laat het  weten!

Succes met oefenen

Scroll to top