Help ik ben mijn swing kwijt!
Afgelopen WK voetbal viel mij in een nabeschouwing een opmerking van een oud-coach op; hij zei: “Nederland wil altijd mooi voetbal spelen maar om te winnen is dat niet nodig, een goal is een goal.” Toen moest ik eigenlijk direct aan onze sport denken. We horen het namelijk nog wel eens, golfers die het er onderling over hebben hoe mooi ze een golfswing van een andere golfer vinden. Een mooie golfswing met een goed ritme (denk aan Seve, Ernie Els, Adam Scott, Louis Oosthuizen) is ook zeker te beschouwen als een vorm van kunst, een lust voor het oog! Maar om dit spel goed te spelen, hebben we in feite weinig aan een mooie swing. Want wees eens eerlijk, spreekt u na een ronde golf vaker over de mooiste swing of juist vaker over het mooiste schot van iemand?
Niet de schoonheid van de swing, maar de functionaliteit is doorslaggevend! De karakteristieken van een balvlucht: hoogte, richting, afstand en curve zijn de onderdelen die we als golfer bewust willen kunnen beïnvloeden. Op onze golfbaan zijn een paar key holes waar u veel winst zou kunnen boeken als u de bal bewust kunt shapen. Denk bijvoorbeeld aan een hoog inkomende bal op 5, een lage bal naar een vlag achter op de green van 9 of een schot dat om de boom van 17 draait.
Golfers hebben, is mijn bescheiden mening, te vaak de neiging vooral te denken aan technische onderdelen van de golfswing, zoals hoe bepaalde lichaamsdelen moeten bewegen om de swing te maken. Dat is best lastig als we ons realiseren dat we een grote cirkel om ons heen maken met de club, op een behoorlijk hoge snelheid met een relatief lang voorwerp naar een verhoudingsgewijs klein balletje en dat ook nog op een terrein dat steeds anders is. En dat allemaal in ongeveer 1,5 seconde…
Deze interne aandacht, zoals we dat noemen, veroorzaakt vaak te veel verwarring. Beter en ook eenvoudiger is het onze aandacht te richten op bijvoorbeeld de golfclub, de vlucht van de bal of het doel, op externe factoren dus. Het is wetenschappelijk bewezen dat aandacht richten op externe zaken tijdens het golfspel vele malen effectiever is dan ons te richten op allerlei interne zaken.
Wat is het plan hier?
Zeker tijdens het spelen van een golfronde, maar ook gedurende een oefensessie op de range, is het lastig om de aandacht steeds goed bij externe zaken te houden. Ook als ik zelf oefen op de range betrap ik me er vaak op dat ik na een reeks ballen met de juiste aandacht toch weer verval in te snel achter elkaar ballen slaan zonder de juiste aandacht. Wat mij dan helpt, is het mandje met ballen twee meter achter de mat te plaatsen zodat ik voor elke bal van de mat af moet. Deze simpele oplossing dwingt me niet alleen meer tijd te nemen, maar vooral ook om me meer te focussen op het schot dat gaat komen. Op de golfbaan waar ik het meest heb geoefend, stond op een meter of 120 een dode boom midden op de range. Geweldig, want het enige wat we deden waren wedstrijdjes om de juiste balvluchten te leren slaan: er omheen, er onderdoor of juist over die boom heen. Nul gedachte over hoe de swing gemaakt moest worden maar alle aandacht naar de juiste balvlucht.
Tijdens het golfen, of dat nu in de baan is of op de range, is het dus slim om voorafgaand aan ieder schot een plan te bedenken. Golf is als het ware een soort puzzel die we moeten oplossen en daarom is het verstandig om vooraf de juiste vragen te stellen: welk schot heb ik hier nodig, waar ga ik de bal laten landen, hoe ziet de vlucht eruit? Het voordeel van het stellen van dit soort vragen is dat je direct focust op wat je wilt en niet op wat je niet wilt. Daarnaast visualiseer je met deze vragen al een beeld van de balvlucht en we weten dat juist visualiseren in golf heel sterk werkt.
Onderstaande drill kan je veel inzicht geven in jouw eigen sterke en zwakke punten wat betreft balvluchten en hij kan je helpen meer bezig te zijn met de golfclub, hoe die beweegt voor de balvlucht die u wilt realiseren.
Nine shots drill
Ballen slaan op de range was voorheen niet goed te meten maar met de TopTracer wordt dat anders: hoogte, richting, afstand en curve worden nu voor alle schoten gemeten en visueel gemaakt, geweldig!
Reset de TopTracer, kies een doel uit en sla 9 verschillende schoten met een ijzer 6 of 7. Speelt u normaal gesproken een fade, probeer dan eerst 3 draws te slaan, een lage, een middelhoge en een hoge draw. Daarna probeer je 3 fades te slaan, laag, middelhoog en hoog. Als laatste het rechte schot, ook weer laag, middelhoog en hoog. Maak notities van hoe het voelde en wat je opviel bij schoten die moeilijker waren uit te voeren. Na 9 ballen controleert u op de TopTracer afstand, curve, richting en hoogte van de ballen.
Heeb je deze drill een aantal keer uitgevoerd, dan heb je zeker een goed beeld gekregen van de schoten waar je wel en niet goed in bent. Probeer de schoten waar je minder goed in bent eens te herhalen maar dan met drie verschillende snelheden, te weten langzaam, medium en sneller. En misschien eerst wel een aantal ballen alleen langzaam. Slow-motion swings zijn namelijk erg zinvol om weer op te bouwen. Het grote voordeel van langzame swings is dat ze niet alleen gemakkelijker zijn maar ook beter om aan te voelen wat je doet met de club! Succes met het vergroten van je schotenarsenaal!
Mocht het allemaal toch niet zo gaan als gewild en heb je hulp nodig, dan ben ik uiteraard beschikbaar om je te helpen zodat je met meer vertrouwen de baan in kunt gaan.